10 STEG TILL JÄMSTÄLLDHET

Vi kommer aldrig lyckas stoppa mäns våld mot kvinnor om inte män är med i kampen. Mäns våld mot kvinnor är dock ett enormt samhällsproblem som oftast förminskas av just män, men tyvärr också av kvinnor. Det finns de som vill tro att människor som arbetar för jämställdhet och för att stoppa mäns våld mot kvinnor är så fint kallat “manshatare”. Ilskna feminister som vill att mannen ska bli den nya kvinnan. "Eller vill kanske manshatarna till och med att män ska utrotas från jordens yta? Det får inte hända, och då är de viktig att vi får - pitbullfeministerna - att förstå att män behövs för vår mänskliga överlevnad"

Men det handlar inte om att utrota männen, de handlar inte heller om att män ska bli den nya kvinnan, och de handlar inte alls om manshat, utan enbart viljan att förbättra för kvinnor i samhället. Att de sedan finns män som känner sig hotade i sin ställning och därav kallar de som kämpar för jämställdhet för manshatare är en helt annan femma. Jag hatar inte män, men jag vill kalla mig feminist och strävar efter jämställdhet. 
MEN än sen, vad gör de att de finns kvinnor som faktiskt hatar män? Medans kvinnohat och rädsla bidrar till kvinnor får sämre lön, sämre vård, sämre förutsättningar, sällan blir trodda, blir misshandlade och våldtagna. Så bidrar manshat däremot till exakt ingenting, möjligen ett sårat ego. De leder inte till några konsekvenser och mäns plats på tronen förblir densamma. Om du som "kille" eller "man" vill kvinnors bästa och känner att du likt som jag vill arbeta för att stoppa mäns våld mot kvinnor, då måste du också arbeta för ett jämställt samhälle.

Vad kan du som MAN göra för att bidra till jämställdhet?

1. Se sin egen roll
Till att börja med så bör alla män se över sin egen roll i samhället. Arbetar du för ökad jämställt eller inte? Istället för att utgå ifrån att din arbetsmiljö eller till och med din relation är jämställd, ta dig en ordentlig funderare, är din omgivning verkligen så jämställd som du tror? Vad kan du ändra på och behandlar du kvinnor och män likadant? Att du en gång om året väljer att hämta kaffe till din kvinnliga kollega eller att du väljer att avlasta din fru med att en gång i månaden byta blöja på bebisen är inte att öka jämställdhet. Jag tror att om du som man sätter dig ordentligt in i vad jämställdhet är och ser din egen roll i det så kan du märka att jämställdhet, ja de bidrar faktiskt till att både män och kvinnor kommer få de bättre.

2. Föreställ dig att vara kvinna
Ibland får man för sig att vi kvinnor är skyldiga män våra kroppar, sex och tjänster. Ibland får man även höra om män som är kränkta för att kvinnor kan få till det med vilken man som helst och sitter på sexuellmakt. Medans män måste kämpa och fjäska för att få till det med en kvinna. De finns även fall där män anser att de får slita ut sig i hemmet med att de tvingas dammsuga en gång i månaden medans kvinnan sliter varje dag för att tillfredsställa mannens behov. Sluta anse att du som man har de sämre än oss kvinnor, vänd på det: Föreställ dig att vara kvinna på din egen arbetsplats eller i din egen relation. Du kommer kanske snart inse att kvinnor har de sämre och därav att vi inte är skyldiga män verken våra kroppar eller våra tjänster.

3. Stå på kvinnornas sida
Att som man vilja ha jämställdhet är inte att vara en hjälte, du står sidan av medans kvinnorna står mer i fokus. Men genom att stödja kvinnor är du också en bidragande orsak till att vi kan nå förändring. Sluta dela oss i två läger och se oss istället som jämlika och enade i kampen för jämställdhet. Genom att stötta kvinnors och icke-binäras upplevelser av ojämställdhet, mäns våld och diskriminering så blir du en del av den förändring som kan bidra till att din dotter får bättre förutsättningar i samhället.

4. Läs på
För att verkligen förstå jämställdhets problemet så bör du läsa på om vad jämställdhet faktiskt är. Det kanske är lätt att tro att man exakt vet vad de handlar om, “öh, men de är ju när kvinnor ska ha samma lön som mig, fastän jag är den gör tunga jobbet”, om du känner så, då är de nog dags att läsa på. De problem som kvinnor befinner sig i är så mycket större än att du anser att du får anstränga dig mer för samma pengar.

5. Fundera på hur du är
Fundera sedan på hur du själv pratar och tänker. Det är lätt att säga att man är för jämställdhet, men i själva verket inte gör ett dyft för att för förbättra, snarare tvärtom. Anser du att kvinnor och män ska ha olika förutsättningar? I så fall varför anser du det? Och bidrar din åsikt bara till att du som man får de bättre eller bidrar den också till att kvinnor får de bättre? Fundera på situationer där du själv har ansett att kvinnor och män borde bemötas eller behandlas olika.

6. Prata om problemet
Engagera dig både hemma, på arbetsplatsen, i skolan och på fritiden. Du kan för exempel prata om det hemma vid matbordet, i fikarummet på jobbet, i klassrummet eller varför inte gå steget längre? Ta upp samtalet vid matbordet, prata om vad ni tillsammans som familj kan göra för att förbättra. Ta snacket hela vägen upp till chefen och diskutera vad ni kan göra på företaget för att förbättra jämställdhet. Går du i skola så kan du alltid gå med i ett elevråd och engagera dig den vägen. Varför inte till och med gå med i organisation som arbetar för just jämställdhet? Är du för feg för detta? Ja då kan du sitta tyst tills den dagen någon annan väljer att ta upp ämnet på allvar, och engagera dig då.

7. Säg ifrån
Det är viktigt att du som “man” säger ifrån när du hör dina vänner eller andra i din omgivning lägga sexistiska kommentarer. Kanske upptäcker du till och med att någon runt dig behandlar en kvinna, eller kvinnor illa. Säg ifrån, och om det inte hjälper så ta avstånd från den personen. Genom att acceptera att någon beter sig illa gentemot kvinnor eller bara skämtar om kvinnor så bidrar även du till att jämställdhet inte går framåt. Sluta skatta bort problemet och sätt ner foten!

8. Bemött kvinnor med respekt
Precis som du som man vill bli bemött med respekt så vill även kvinnor det. De finns så många fula ord som riktar sig till oss kvinnor som är till för att förolämpa oss på grund av att vi har ett annat kön, men knappt så många ord som riktar sig åt män. Sluta säga taskiga eller nedvärderande saker om eller till kvinnor. De som du anser är mindre viktigt kan för en kvinna vara betydligt mer viktigt, du måste börja tänka hur de ser ut från en kvinnas perspektiv. Som du fick lära dig tidigt i skolan “behandla andra som du vill bli behandlad själv”, detta gäller givetvis också hur du som man ska behandla en kvinna.

9. Ge mer plats än vad du tar
Män vill ofta ta mycket plats, både i diskussioner och i allt annat. De vill stå i centrum och vill gärna bestämma. Kanske är det en manlig instinkt att få sina behov tillgodosedda men pröva istället att ta ett steg tillbaka och föreställ dig att en kvinna gör så istället, Har du problem med den tanken? Ja då har vi ett större problem än väntat. Om du inte ser några problem med de, ta då de steget tillbaka och låt kvinnorna ta plats.

10. Sluta vara en kränkt man
Slutligen, sluta vara en kränkt man. Kanske sitter du nu och tänker “inte alla män är emot jämställdhet”, “sluta tro att alla män är svin”, “sluta dra alla över en kam”, “INTE ALLA MÄN”. Jo alla män, detta angår faktiskt ALLA män. Problemet är så mycket större än att du känner att vi dömer alla män, de handlar om kvinnors mänskliga rättigheter. För att lyckas nå jämställdhet måste alla män därför kunna se sitt eget beteende och vart de brister, för att sedan kunna arbeta på problemet. De finns män som inte alls har respekt för kvinnor, dem kommer aldrig förstå problemet och kommer aldrig lyssna på en kvinna. Därför behöver vi att män som du förklarar för dem vad som gäller. Så var en hjälpande hand och bidra till förändring genom att både arbeta med dig själv, och med män runt omkring dig. 

Ett litet extra tips:
Gå med i Sveriges största stöd forum 
WTR driver idag Sveriges största stöd forum för utsatta kvinnor. Här kan du som man vara med och lyssna för att själv kunna påverka samhällsproblem. Jämställdhet kommer ofta upp på agendan då det går hand i hand med WTRs arbete. Gå med i organisationens Facebookgrupp, länk: https://www.facebook.com/groups/441921789698865/

GLÖM INTE:
Jämställdhet är när kvinnor och män har samma möjligheter att påverka sina egna liv och samhället. För att kvinnor och män ska ha samma makt så måste de ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter.