OM WOMEN TO REMEMBER

Women to remember är en svensk hjälporganisation som startade hösten 2019, med organisationsnummer: 802526-0848. WTR verkar för att göra livet bättre för utsatta kvinnor, barn, samt anhöriga till mördade kvinnor och barn. WTR arbetar också med att bidra till kvinnojourer och skyddade boende. WTR kämpar mot kvinnomisshandel, barnmisshandel, våld i nära relation, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp. WTRs arbetar även med att hedra och minnas mördade kvinnor, då varje mördad kvinna bör lyftas fram. Vi arbetar för att belysa ämnet och för att skapa en förändring i samhället, med nya lagar för att stärka kvinnor, barns och anhörigas rättigheter. Mäns våld är hinder för kvinnor och barns mänskliga rättigheter över hela världen, däribland i Sverige.

VILL DU GÖRA ETT ANONYMT INLÄGG?

Idag driver vår organisation Sveriges största stöd forum för utsatta kvinnor. I forumet välkomnar vi både kvinnor och män att delta i kampen för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Här kan våra medlemmar även gå ut med sin egen historia. Vill du gå ut med din historia fast anonymt? Då är du välkommen att skicka in din historia här.

VILL DU LÄSA MER OM VÅRT ARBETE?

WTR blir ofta uppmärksammade i media. Vi har varit i tidningar, radioprogram, tv-intervjuer men också i podcast. På länken nedan finner ni några av alla artiklar artiklar, podcast och TV-klipp vi deltagit i. Här hittar du flera intressanta läsningar men också debattartiklar där vi pratar om allt från vårt arbete till Corona pandemin. 

 

ALLT BÖRJADE
2019 

IDAG ÄR DET SVERIGES STÖRSTA STÖDFORUM

Women to remember grundades flera månader innan organisationen startade. Allt började under våren 2019 när Facebookgruppen “#womentoremember” bildades. Det var en Facebookgrupp som var till för att hedra och minnas kvinnor som mördats av män. Gruppen växte lavinartat och började med tiden även att handla om mäns våld mot kvinnor. Facebookgruppen bytte senare namn till “WOMEN TO REMEMBER”. Organisationen grundades hösten 2019 av Ina Jönsson, som hade byggt upp den lilla Facebookgruppen till att bli Sveriges största stöd forum för utsatta kvinnor. Målet med organisationen var att kunna hjälpa utsatta kvinnor, barn, anhöriga och kvinnojourer. Till en början var insatserna små, dock värdefulla. Idag har insatserna expanderat sig till den nivå där “WTR” varje år kan hjälpa hundratals kvinnor och barn. Till WTR kan man söka sig för stödsamtal, råd men också ekonomisk hjälp. Utöver insatser för att hjälpa utsatta så arbetar organisationen även med att nå en förändring i samhället. Detta med målet att försöka få stopp på mäns våld mot kvinnor. Trots att organisationen vuxit och tagit störst fokus så är Facebookgruppen där allt en gång startade fortfarande organisationens största mittpunkt.  

VÅRT ARBETE

Women to remembers arbete går främst ut på att hjälpa kvinnor som är eller har varit utsatta. Vi finns där och ger råd, stöd samt ekonomisk hjälp för behövande. Vi arbetar ständigt med att hjälpa kvinnor, barn, anhöriga samt kvinnojourer runt om i landet. Vårt arbete är allt ifrån direkta insatser till långsiktigt arbete, där vi hela tiden belyser problemet med mäns våld i samhället.


FÖR DIG SOM PRIVATPERSON

När du väljer att stötta vårt arbete så hjälper du utsatta kvinnor. Du gör det möjligt för kvinnor att starta ett nytt liv och ger dem en ny trygg framtid. Du räddar därav liv och ger kvinnor, samt barn, en framtid där de kan leva utan mäns våld och hot.

FÖR ER SOM FÖRETAG

Genom att stödja vårt arbete kan du och ditt företag förändra livet för så många kvinnor och barn i Sverige. Varje år söker tusentals kvinnor och barn skydd på landets alla kvinnojourer. Var med och hjälp oss i kampen för de utsatta kvinnorna.

ÅRSREDOVISNING

ÅRSREDOVISNING 2019-2020

VÅLDTÄKTER

Varje dag begås runt hundra våldtäkter. Endast tio av hundra anmälningar om våldtäkt leder till åtal, och endast fem till fällande dom i Sverige under ett år. Vi arbetar för att hjälpa kvinnor som blivit offer för våldtäktsmän. Både med stöd, rådgivning och ekonomisk hjälp. Män måste sluta tvinga sig fram till njutning.

MISSHANDEL

Vart tjugonde minut misshandlas en kvinna. Misshandel i relation börjar ofta med psykiskt våld. Det förändras stegvis vilket bidrar till att man inte märker förändringen förrän man väl är fast i relationen. Vi arbetar för att hjälpa kvinnorna som blir eller har blivit utsatta för våld i nära relation, med stöd, rådgivning och ekonomisk hjälp.

MORDEN

Året innan WTR bildades dödades 33 kvinnor i Sverige. 22 av kvinnorna dödades av män de hade eller hade haft en relation med. När WTR startade 2019 hade vi ett mål att hedra och minnas kvinnor som tvingats gå i förväg, vilket vi gör än idag. Än idag sprids våra texter över sociala medier som en löpeld. Vi vill därav även finnas till för de anhöriga, samt barnen som blir kvar när deras mamma eller syster tvingats lämna oss.


BARNEN

I Sverige tvingas vart tionde barn uppleva pappas våld mot mamma. Vi vill givetvis finnas där för de utsatta barnen också. Många barn blir även själva misshandlade i hemmet och där finns fall där de även fått utstå sexuella övergrepp i tidig ålder. Vi köper exempelvis leksaker till barnen som även de har lämnat allt de visste när de flyr tillsammans med sin mamma. Kanske barnen lyckas få med sig en favorit bil eller ett tryggt gosedjur, men bara kanske. Vi finns även där för barnen och ser till deras behov.

VÅR MÅLSÄTTNING

KVINNOR

Vi vill vara en axel att luta sig på för utsatta kvinnor, och alltid finnas där redo att lyssna. Vi vill kunna vägleda kvinnorna rätt och hjälpa till ekonomiskt om det krävs på flykten från den destruktiva relation. Vi vill ge kvinnorna möjligheten till ett socialt, tryggt och fritt liv utan våld och hot.

BARN

Många kvinnor som råkar illa ut har även barn med sin förövare, eller barn sedan tidigare. Vi vill kunna finnas där även för barnen och se till att de får en trygg framtid tillsammans med sin mamma. Om barnen inte lyckats få med sig sin älsklings leksak på flykten från de våldsamma hemmet vill vi kunna ersätta den.

SAMHÄLLET

Vi vill uppmuntra samhället till att engagera sig och sprida kunskap om våldets bredd. Vi vill uppmärksamma kvinnors utsatthet i samhället och därmed även ställa krav på samhället, myndigheter och regering att ta ansvar för att förändring ska kunna ske. Vi vill förebygga mäns våld mot kvinnor.

FÖRELÄSNINGAR

Det är viktigt att alla människor blir medvetna om att våld i hemmet är otroligt vanligt. Extra viktigt är det att barn och ungdomar förstår vad våld i hemmet innebär och att de får veta att det inte är deras fel om de lever med våld i hemmet. De är också viktigt att de förstår att de är en miljö som vi inte önskar barn i Sverige. Vi erbjuder därför föreläsning på både skolor och arbetsplatser. Föreläsningar på skolor sker därför gratis, detta då vi vill hjälpa barn och förebygga. Vi anordnar även föreläsning på arbetsplats. Mejla: info@womentoremember.org för frågor om hur du bokar en föreläsning så skräddarsyr vi efter dina önskemål.

KVINNOJOURER

För oss på women to remember är det viktigt att hjälpa kvinnojourer och skyddade boende runt om i Sverige, detta så att deras arbete får leva vidare, så att dem i sin tur kan hjälpa till att rädda fler utsatta kvinnor och barn. Women to remember hjälper därför regelbundet kvinnojourer och skyddade boende. Vi skänker bland annat gåvor, såsom kläder, korgar med frukt och godsaker, leksaker och möbler. Vi skickar även varje år ut presentkort på mat samt matcheckar till kvinnojourer så att de kan ge dessa gåvor till kvinnorna som söker sig till jourerna. 
Är du från en kvinnojour och har frågor, kontakta oss på:
info@womentoremember.org


Ina Jönsson
Grundare & Ordförande
ina@womentoremember.org

Johanna Clausen
Sekreterare
johanna@womentoremember.org

Kalle
Moderator i WTR Facebookgrupp
info@womentoremember.org

Tommy Jönsson
Kassör 
info@womentoremember.org

KONTAKTA OSS

FACEBOOK

WTR har idag en Facebook sida som ni är välkomna in för att följa. Här kan ni följa vårt arbete.

INSTAGRAM

WTR har idag en Instagram sida som vi gärna ser att ni går in och följer. Här kan ni följa vårt arbete.