20 oktober 2022

Torsdag - 20 oktober 2022: Du kanske känner till det amerikanska klassiska rockbandet “Lynyrd Skynyrd”, bland annat kända för låten “Sweet Home Alabama”, som dels givit musikerna en plats i Rock and Roll Hall of Fame. Idag är det 45 år sedan bandet tvingades uppleva en fritt fallande flygolycka, en tragedi där flygplanet kraschade. Förödelsen var stor. Sex personer omkommer och tjugo skadas allvarligt. Bandmedlemmarna Ronnie Van Zant och syskonparet Steve och Cassie Gaines är bland de förolyckade. Bland de överlevande fanns bandets gitarrist Gary Rossington.


Flygolyckor hör till det sällsynta, men de ofta höga antalet passagerare leder oftast till stor dödlighet när olyckan väl är framme. Det sker flygolyckor varje år, men antalet är minimalt i proportion till hur många flygplan som lyfter varje dag. Ändå kan man en dag som denna inte låta bli att tänka på alla de människor som förlorat sina liv flygandes bland molnen för att sedan återvända till himlen med sina egna vingar.

En händelse som man blir påmind om är flygolyckan i Umeå där 26 åriga Fanny och hennes vänner omkom. 9 stycken människor som hade hela sitt liv framför sig. Det var den 14 juli 2019 som deras plan störtade på ön Storsandskär mitt i Umeälven. Flera privatpersoner blev vittnen till hur planet före kraschen föll genom luften och tappade en vinge.


Idag vill vi på women to remember skänka en tanke till alla de människor som genom åren avlidit till följd av flygolyckor.

Må ni vila i frid