7åring hittade mamma strypt

"7åring hittade mamma strypt". Så står det i tidningsurklippen som Zanna (7åringen) har sparat i 26 år.

Zanna är idag vuxen när hon väljer att berätta för oss om natten då en främmande man våldtog, ströp och kvävde hennes mamma till döds medans hon låg bredvid i samma säng. Minnena från den 14 April 1994 är tydliga även om det är en enorm känslostorm när vi pratar. Han blev dömd i Tingsrätten till 10 års fängelse för mord, men sveket blev enormt när Hovrätten ändrade domen från mord till vållande av annans död och straffet blev 2 års fängelse.

"Det är absurt att läsa i efterhand, som att det är en bok med en historia och inte något som faktiskt har hänt mig" 

Den 14 April är den dagen Sabina (Zannas mamma) klipper av sig sitt långa guldlockiga hår till en kort frisyr med tanken att idag börjar jag mitt nya liv. Med energi får Sabina lust att gå ut på kvällen och fira sitt nya jag, det är en dag mitt i veckan men hon känner sig fylld av nystarten. Bara 100 meter från hemmet ligger en restaurang med en liten bar, alla känner varandra där.

Zanna som är 7 år fick vara hos grannen och somnade där i deras gästrum, mamma hade lovat att hon skulle hämta henne när hon kom hem och då skulle Zanna få lov att sova i hennes säng tillsammans med sin mamma.

Sabina hade kul och hon dansade. Han som heter Christer hade nyss separerat och flyttat flera mil för att flytta in till sin syster och befann sig just den kvällen på samma restaurang. Han försökte under kvällen få Sabina utslängd från stället av vakterna, som undrade varför då hon bara dansade. Dem bad honom att lämna henne ifred. Tio minuter senare dansade han med henne vilket vakterna reagerade på och tyckte var konstigt.

Utanför baren vittnar vakter om att Christer hade lämnat stället före Sabina. Han stod dock kvar utanför och väntade på någon. Senare kom Sabina ut, hon lämnade väldigt fort, nästan sprang, såg sig oroligt omkring och gick dessutom i fel riktning för vad som var hem. Christer gick snabbt efter henne.

Enligt vaktens vittnesmål märkte man tydligt att Sabina inte ville ha med honom att göra. När Sabina kom hem fick hon ropa på sin granne då hon inte har någon nyckel till porten, då vittnade  grannen om att Sabina var ensam och vandrade oroligt fram och tillbaka.

Sabina kom in i huset och upp till grannen för att hämta Zanna som sov. Hon hade skuldkänslor då klockan hunnit bli så sent, hon verkade obekväm och grannen reagerade på situationen med mannen som plötsligt var bakom henne. Sabina hade aldrig haft sällskap med sig tidigare. Hon brukade inte ha med sig främmande män och därför lägger inte grannen mer energi på situationen. De kom hem och Zanna gick trött in och lade sig i mammas säng.

Christer bad om att få röka och Sabina gav honom då två cigaretter, men sa till honom att han fick enbart röka på balkongen eller under fläkten. Anledning till att Sabina gav två cigaretter till Christer kan vara att han skulle stanna över på soffan och eftersom Sabina skulle in och lägga sig i sängen med sin dotter så ville hon inte bli väckt av honom om han behövde fler cigaretter.

“Jag har inte hunnit somna men jag låtsas sova.”

Sabina sa till Christer "Lägg av, sluta, jag vill inte”, men fick till svar “Men jag vill”. 

Sabrina skrek inte, men det blev rörigt och hon sparkade vilt med benen. Han satt konstigt över henne och anledning till att hon inte skrek kan vara den att hon inte fick luft. Zanna kände att något var fel och hon var väldigt rädd och blundade hårt. Sen blev det stilla.

Christer tog Zanna till sitt rum, men innan de lämnade mammas sovrum så vände hon sig om och tittade på sin mamma. 

“nu sov hon tänkte jag.”

Christer bäddade ner Zanna i sängen och pussade henne på pannan, sen gick han ut och stängde dörren efter sig.

Innan Zanna somnade så hörde hon hur Christer var kvar i lägenheten. Han skramlade i köket, hon låg och tänkte på om han kanske skulle äta hos dem. Hon var fortfarande livrädd, men så otroligt trött då hon inte sovit. Hon samlade mod och gick upp ur sängen och ut ur rummet, där frågade Christer henne vad hon hette, hon svarade och frågade vad han hette. Då bad han henne att gå och lägga sig igen. Hon vågade inget annat än att göra som han sa och slutligen så somnade hon.

Zanna vaknade med ett ryck, akvariumet var inte släckt och hon visste direkt hon att något var fel. Hon gick upp och öppnade dörren, hon tassade ut i köket för och leta efter mamma, men mamma var inte där. Zanna som skulle till skolan fick en obehaglig känsla. Detta hade aldrig hänt innan.

Slutligen gick hon in i mammas sovrum som var bredvid köket och där låg mamma tvärs över sängen med enbart strumpor på sig, benen hängde ut över kanten. Hon var invirad i täcken och bäddmadrass, samt att en kudde låg över hennes ansikte. Zanna tog bort kudden då hon förstod att den inte skulle ligga där, för då får man ju inte luft.

“Mamma ville inte vakna, jag grät och jag bad henne snälla vakna.”

Zanna gick ut i trapphuset och knackade på hos flera grannar. “- hjälp mig”, men ingen öppnade så hon fick gå tillbaka in i lägenheten igen.

Timmar gick och tillslut ringde mormor så att hon kunde berätta att mamma inte ville vakna, samt att mamma var alldeles blå och lila i ansiktet.

Sabina blev strypt, kvävd och våldtagen samtidigt som Zanna 7år låg i sängen och låtsades sova. Blåmärkena var skarpa längs halsen hela vägen ner till brösten. Men trots alla blåmärken, blodsprängda ögon och ett kaos i sovrummet tog man först Sabinas död som ett självmord.

Detta då mormor på telefon frågat om hennes dotter tagit livet av sig. I efterhand minns inte mormor varför hon frågade just det. Hennes dotter skulle aldrig ta sitt liv, men att föreställa sig att dottern blivit mördad är det sista en förälder kan göra. 

När ambulanspersonalen var kvar i lägenheten började man ordna lite frukost till Zanna, men då man var i köket sa den lilla flickan: "jo förresten här va en man här igår". 

Då har man redan påverkat brottsplatsen, man har t.o.m flyttat på Sabinas kropp. Lägenheten var välstädad som alltid, förutom sovrummet, där hittades bland annat en askkopp med cigaretter som Christer hade rökt. Troligen så hade han rökt medans han röjt runt i sovrummet.


FOTO: POLISEN

Christer togs in av polisen dagen efter. Detta då flera personer hade sett Christer på mordkvällen. Vittnen såg honom springa efter Sabina när hon skulle hem och att hon var orolig och försökte avleda honom. En granne som vittna om hans närvaro då han plötsligt dök upp i trapphuset vid Sabina. DNA kan även styrka att han var där, bl.a spermier på Sabinas vänstra utsida lår.

Christer åkte efter Sabinas död hem till sin syster och sa “jag tror jag har haft ihjäl en tjej.” Även att han då bad sin syster säga han kommit hem vid halv två den natten, så berättade systern för polisen att den faktiska tiden var omkring halv fem. Men detta tog systern senare tillbaka.

Man hade ett huvudvittne, Zanna 7 år, som varit i samma rum när händelse skedde, och som trots sin unga ålder lämnade trovärdiga återberättelser. Man hade även vittnen som dagen efter på en pub berättade hur Christer sagt att han måste försvinna i 10-15 år nu för han har gjort “något”. Det är vid denna tidpunkt och plats som polisen grep honom. Att man kunde gripa Christer redan dagen efter var för att hans bror ringde till polisen för att fråga om någon kvinna var död, vilket det var och då berättade han om Christers erkännande till systern samt hans märkliga beteende.

Christers ex-sambo vittnade mot honom för att ha tagit flera strypgrepp på henne samt riktade vapen mot henne under deras relation. Christers bror har i förhör uppgett att Christer flera gånger erkänt för honom om mordet på Sabina, samt delat med sig av avgörande detaljer, men detta tar brodern sedan tillbaka. 

Sabinas kropp var full med skador och man kunde även se att hon blivit flyttad på efter att hon avlidit. Christer motsatte sig inte någon annans uppgifter som de angett, men hävdade att han inte kom ihåg, och aldrig skulle minnas.

Trots att många misstag begicks under denna brottsutredning så hade man ändå otroligt mycket som man kunde bevisa. Christer dömdes i Tingsrätten till 10 års fängelse för mordet på Sabina. 

I hovrätten anser man inte kunna utesluta utan tvivel att kvävningen skulle skett av olycka, man målar upp bilden som att hon kunnat somna med ett föremål över sig och sedan Christer somnat ovanpå och på så vis kvävts till döds. Men man anser att Christer skulle i denna situation sett till att flytta föremål eller orsak till kvävning. Att Sabina befann sig i en underlägsen situation där hon haft svårt att freda sig.

Hovrätten finner att straffet har så högt straffvärde att annan straffpåföljd än ett fängelsestraff inte kan komma i fråga. Hovrätten dömer Christer till två års fängelse för vållande till annans död.

Detta har inte bara hanterats dåligt under utredning och rättegång utan även av media som målar upp en bild av Sabina som är felaktig. Flera kan vittna om att detta inte stämmer.

Sabina ville inte bli våldtagen eller dö. Sabina var en social och framåt ung kvinna, tyckte om att prata med människor, hon älsakde verkligen prata i telefon. Hennes skratt spred sig, hon var ganska högljudd och sådär käck.

Hon älskade verkligen sina barn, hon sjöng ofta för Zanna och hennes lillebror. Vardagen var en rutin vilket var tryggt för barnen. Lägenheten var alltid pedantiskt skött och Zannas rum var fyllt med leksaker, framförallt hästar.

Sabina Lindskog 1964-1994
Våra tankar går till Sabina, vi ska aldrig glömma dig
All kärlek till dig Zanna 

FOTO: PRIVAT

FOTO: POLISEN
1. Zannas barnrum
2. Kök
3. Vardagsrum
4. Vardagsrum

FOTO : PRIVAT


FOTO: PRIVAT

Skrivit av: Johanna Clausen
Berättat av: Zanna
WOMEN TO REMEMBER

Korrigerat av: Ina Jönsson