EN DÖMD VÅLDTÄKTSMAN SOM FÖRSÖKER RENTVÅ SITT NAMN

Återigen försöker en dömd våldtäktsman sig på att rentvå sitt namn. Han är dömd kvinnomisshandlare och våldtäktsman som inte bara psykiskt terroriserar sitt offer utan även försöker smutskasta henne genom att hävda sin oskuld.

De är i början av 2015 som Teresa träffar L. De träffas på en korg i Eslöv. Efter träffen letar L upp Teresa på facebook och kämpar länge för att få hennes uppmärksamhet, innan hon till slut gick med på att träffa honom igen. L är världens finaste människa till en början. Han bodde fortfarande hemma, men då Teresa hade egen lägenhet så de blev det som att han flyttade hem till henne.

Teresa har en son sedan en tidigare relation, han är fyra år gammal vid tidpunkten och tycker jättemycket om mammas nya pojkvän. Men när Teresa börjar arbeta på sjukhuset så börjar en ny L att visa sig för henne. Hon blir snart gravid med L men Ls mamma kan inte acceptera att hennes son gjort en svensk kvinna gravid, en svensk kvinna som dessutom har barn sedan tidigare. Allt är en skam för släkten och därav tvingas paret att göra abort.

Relationen präglas sedan av psykisk misshandel. Han kallar henne för äcklig slampa för att i nästa sekund säga att hon är den enda i hans liv. Han markerar ofta för henne att hon ska då inte tro att är något. Han säger att hon är värdelös och att hon aldrig kommer hitta någon annan som honom. Han börjar med att isolera henne, hon får inte träffa sina vänner. Han övertalar henne med att ställa in saker, som exempelvis när hon skulle träffa sina vänner och att hon skulle vara med honom istället. Om han visste om att Teresa skulle göra något viktigt dagen därpå, exempelvis ett viktigt möte, ja då kunde han stänga av larmet så att hon försov sig. 

L kan bli våldsam och vid ett tillfälle tar han strypgrepp på Teresa så att hon får stora märken runt halsen. L är även otrogen med flera olika kvinnor. Samtidigt blir han bara mer och mer svartsjuk och kontrollerande. Ju mer otrogen han är mot Teresa ju mer svartsjuk blir han. Han ringer även till henne när hon är på jobb för att han vill att hon ska höra när han har sex med en annan kvinna. 


120955160_338703107204921_3655489545184322467_njpg
BILD: PRIVAT

Teresa försöker lämna L flera gånger, men hon är nedtryckt, samt manipulerad, och när hon väl lyckas lämna relationen upprepade gånger så lockar han alltid tillbaka henne. Vid en tidpunkt avslutar Teresa relationen och L flyttar till en ny lägenhet som han har skaffat, äntligen skulle helvetet upphöra.

Men när Teresa fyller trettio år dyker han upp igen. Hon bjuder hon hem en del vänner på kalaset. Dem har trevligt, dricker, spelar spel och umgås. Hon vill inte att L ska dyka upp på födelsedagsfesten, men de gör han ändå. Han börjar starta intriger med gäster som befinner sig på plats och han börjar dels bråka med Teresas väninnas pojkvän. När Teresa försöker gå emellan så puttar han henne. Efter de så slänger han ut alla, hennes väninna och väninnas pojkvän får dock stanna kvar. Detta då de skulle ta ett senare tåg hem och inte skulle behöva vänta ute.

L och de två vännerna går ut för att röka, medans Teresa stannar inne i lägenheten. När de kommer tillbaka så är L fullt övertygad om att Teresa varit otrogen. Han börjar skrika och skälla på henne. Vännerna ber honom att lugna ner sig, men han blir bara mer och mer upprörd. Han går fram till Teresa, tvingar sig fram med händerna och stoppar upp fingrarna i hennes underliv för att kontrollera att ingen kommit i henne under de fem minuter som han och vännerna var nere och rökte, detta trots att Teresa var själv. Denna händelsen blir senare känd som “otrohets kontrollen”.

Vännerna tog senare tåget hem och Teresa tvingades att gå och lägga sig tillsammans med L. När hon vaknar senare på natten så är hon inlåst i sovrummet. L hade tagit alla glas och slängt dem i väggen i vardagsrummet, han sa att de var en albansk tradition att göra så.

Teresa är återigen fast i relationen med L, men relationen avslutas igen i slutet av 2018. L inleder då en relation med en ny kvinna som han idag har gift med. En kvinna som han träffat samtidigt som han var tillsammans med Teresa. Då han tagit sin nya relation till en ny nivå så tycks helvetet vara över för Teresa, de nya kvinnan kommer bli hans nya offer och Teresa kommer bli lämnad ifred. Fast egentligen är det bara början på ännu ett helvete…

Mitt i allt har Teresa fått veta att hon är gravid och det är L som är pappa. Hon berättar att hon är gravid och skickar bild på graviditetstestet. L berättar att han vill träffas och vill se graviditetstestet med egna ögon, men Teresa vill inte träffa honom. Han skriver att han svär om hon är med barn så ska hon lyssna på orden, han ska döda dem och spränga både henne och barnet i luften. Senare skriver han att han inte menade vad han skrev, de var en arg impuls. Klart dem ska behålla barnet och ha delad vårdnad, de kan bli kul. Han säger även att han kommer bli den bästa pappa.

Senare säger han att han lämnat sin fru för Teresa, och att han vill ha en chans till. Hon svarar att han fått sina chanser. Men han vill ha en chans till då de ska bli föräldrar. Han säger även att han är ledsen för vad han utsatt deras relation för. Men Teresa säger att hon inte vill. De är också då Ls fru hör av sig till Teresa och säger att hon varit i en destruktiv relation, och att Teresa måste fly, springa så fort hon kan, detta för hennes samt barnets trygghet och framtid. Teresa får senare missfall.

120955154_368255740979156_196828434666452995_njpg
BILD: PRIVAT

Den 18 mars 2019 kommer L hem till Teresa, han bor då ihop med sin fru och med sig till Teresa har han en manlig vän. Han och Teresa har samlag, men så plötsligt kommer hans vän (som suttit och kollat på tv) in i rummet och tar av sig naken. L försöker även tvinga henne till att suga av hans vän. När Teresa säger “nej”, svarar han att hon måste, hon blir rädd och gör som hon blir tillsagd. När han sedan ska på och tvinga henne till samlag med den okända mannen så blir han arg när hon kämpar emot och säger att hon vägrar. Han drar henne i håret längs plastgolvet så att hon får bränn/släpp märke på ryggen. Han skriker på henne att hon är en slampa och en jävla hora. Teresa gråter och ber dem att gå därifrån, de två männen säger inte emot, utan tar på sig sina kläder och lämnar lägenheten. 

120937746_371914720655512_7468263595397454546_njpg
BILD: PRIVAT

När L och hans vän har gått så skickar Teresa en bild på sina skador till sin väninna och skriker “Jag släppte in honom igen”. Väninnan säger till Teresa att komma och Teresa gjorde som hon sa, på morgonen efter cyklade hon dit. Väninnan försöker övertala Teresa att anmäla, men Teresa vågar inte. Då väljer väninnan att ringa polisen. Polisen kommer hem till väninnan och Teresa brister i tårar, hon berättar vad som hänt och visar skadorna på ryggen. Hon berättar också att hon inte vågar anmäla, ändå tog hon de stora steget och gjorde de.

Polisen frågar om L gjort sig skyldig till något mer. Teresa öster då ut allt som hänt, där ibland “otrohets kontrollen”. Dem frågar henne om hon vill anmäla den händelsen, men Teresa svarar nej då hon skäms. Polisen väljer dock att ändå ta upp en anmälan då de är deras skyldighet.

När L några dagar senare får veta att de tagits upp en anmälan mot honom tar kontakt med Teresa. Han säger att han saknar henne och ville träffa henne. Teresa som fortfarande är nedtryck, manipulerad och förälskad, säger att hon saknar honom också. Han tar sig hem till henne och ringer på dörren. När hon öppnar dörren så möts hon av ett knytnävsslag rakt i huvudet. Slaget träffar henne på näsan som börjar rinna blod. L säger inget alls medans Teresa tar handen för näsan och springer in badrummet och hon låser dörren efter sig. Blodet rinner ner på kläderna och på golvet. Hon försöker förgäves torka bort de från kläderna och golvet med toalettpapper. Men avbryter när hon inser att hon blivit tillsagd att hon måste dokumentera allt till polisen. 

120955072_381617316345929_5417527984974024036_njpg
BILD: PRIVAT

Teresa hör hur ytterdörren öppnas och sedan stängs. Hon stannar kvar i badrummet ett tag. Dels för att hon är i chock, dels för att blodet inte slutar rinna och dels för att hon inte var säker på att han hade gått, i rädsla för att han kanske bara låtsades. Efter ett tag vågar hon sig ut ur badrummet och L har som tur är lämnat lägenheten. Teresa vankar fram och tillbaka, osäker på om hon ska ringa ambulans eller inte. Till slut beslutar hon sig för att göra de då hon är rädd för att näsbenet har knäckts. Ambulansen kommer till platsen och undersöker henne, de säger att de misstänker att ett brott har skett och att de därav måste ringa polisen. Teresa är rädd och ber dem att inte göra, men de är deras skyldighet.

Polisen kommer efter ett tag och förhör Teresa. De tar bilder på henne, på badrummet och på hennes blodiga kläder. Hon vill först inte berätta för dem vad som hänt, men då en av poliserna är samma polis som tog upp den förra anmälan så förstår de vad som hänt och därav sker den nya anmälan. Teresa har även ett blåmärke under höger öga.

L får kontaktförbud, han får inte kontakta Teresa under några som helst omständigheter. Han blir häktad i juni 2019, 2 månader efter Teresas sista anmälan. En process drar igång och i augusti 2019 är de rättegång i Tingsrätten. Teresa har flera vittnen, däribland polisen som var med när båda anmälningarna skedde. L har också vittne, däribland sin mamma och sin fru. Att hans mamma väljer att vittna är inget som förvånar mig. Många sviker inte sina barn, oavsett vad de blivit av dem och därav försvarar man deras handlingar. Hans fru vill jag inte heller döma, då jag inte vet hur hennes hemförhållande ser ut. Hon krigar för att skydda sin man, vilket inte är ovanligt. Han är säkert inte snäll mot henne heller, och hon kanske är lika nedbruten och manipulerad som Teresa en gång var.

L blir dömd för våldtäkten som skedde när han gjorde “otrohets kontrollen” (mindre grovt, detta då tingsrätten ansåg att de va en kortvarig process som inte gjorde ont). Han blir också dömd för misshandel. Våldtäkten där hans vän var med tas aldrig upp, dels för att man inte vet vem den andra gärningsmannen är, L nekar och Teresa visste inte vem mannen var.. L döms till fängelse i 1 år och 6 månader, samt ett stort skadestånd, som kommer ta decennier för honom att betala av då han inte har någon större förmögenhet.

Tingsrätten beslutar även att L ska fortsätta vara häktad tills han åker i fängelse eller till dess domen överklagas. De släpper honom senare då han bara är dömd till 1,5 år (de krävs 2 år för att hålla kvar honom i häktet). Detta innebär att han går fri till hovrättsförhandlingen. 

Hotfulla inlägg på sociala medier börjar strömma ut. De är bland annat hans bror som skriver ett inlägg från honom på en offentlig sida. Inlägget är hotfullt och sympatisörer skriver kommentarer om att Teresa är en häxa som ska brännas på bål. De skriver även att hon ska bli skjuten. Teresa anmäler brodern, men anmälan läggs ner, hon anmäler dock inte de hotfulla kommentarerna.

Teresa har vid denna tiden börjat gå på kriscenter. Där berättar hon om inläggen och hoten. Kriscenter ordnar då ett möte med Teresa, polisen och socialsekreterare. De bestäms då att Teresa att ska åka hem till hennes lägenhet, väl där har en halvtimme på sig att packa ihop sitt liv och sina saker för att sedan åka till skyddat boende på okänd ort. Efter de skyddade boendet så får hon ett överfallslarm av polisen, ett överfallslarm som hon har kvar än idag.

I april 2020 slår hovrätten fast tingsrättens dom. Kontaktförbudet har blivit förlängt. Polisen frågar Teresa om L försökt få kontakt med henne. Hon svarar att han inte gjort de med vilje iallafall, hon har bara sett honom på sitt jobb. Kontaktförbudet har upphävt i juli 2020. I Augusti 2020 avslår Högsta domstolen Ls överklagade, de tänker inte ta upp hans fall och tingsrätten, samt hovrättens dom står fast. Jag har läst igenom domen mot L, som nekar till vad han dömts för. De är så tydligt att han ljuger att inte ens åklagaren kan klia sig i håret av tvekan, inte domstolen heller.

I förrgår började de komma inlägg från L och hans familj igen. Detta har resulterat i att Teresa ansökt om kontaktförbud igen. Hon har även anmält inläggen. Utöver de har hon även fått hot från vänner till L. “Om han var min bror så skulle du aldrig få se solsken igen”. Men också uppmaningar om att hon bör ta sitt liv. 

L är på fri fot i väntan på att de ska bli plats på en anstalt, detta då fängelset i Sverige lider av platsbrist. Han bor nu bara ett hundratal meter från Teresa och hon kan springa på sin gärningsman när som helst. Vad kommer hända henne då? 

Idag driver L och hans nya fru, men också familjemedlemmar och vänner till paret ett drev där de försöker svartmåla Teresa på sociala medier, senaste inlägget bara nu ikväll. Samtidigt som de pratar illa om Teresa försöker de att hävda Ls oskuld. Jag skäms på deras bekostnad när jag läser deras inlägg, de är pinsamt och för att inte tala om “patetiskt”. Kvinnomisshandlare och våldtäktsmän är de absolut vidrigaste och sunkigaste jag känner till och han kategoriserar sig i båda facken. 

När jag läser printscreens som de lagt ut med kommunikationer mellan Teresa och L så ser jag en söndrig kvinna som blivit nedtryckt, manipulerad, våldtagen och slagen. Medans hos honom ser jag en fjant som inte kan stå upp för sina handlingar och som inte kan acceptera att han är en dömd sexförbrytare och kvinnomisshandlare. Jag skäms också över människor som nabbar och ifrågasätter Teresas situation. Som vanligt ska gärningsmän förvränga sanningen och få sina anhöriga med sig på “häxjakten”. 

Han har hängt ut Teresa på nätet, medans han skyddas av samhällets då han är förövare. Men vem skyddar Teresa? Vem skyddar hennes integritet? Vem skyddar henne när de är platsbrist i fängelset och han kan gå fri bara något kvarter ifrån henne?


Vi gör de, “WTR” skyddar henne, och vi tänker ALDRIG låta en våldtäktsman tysta oss! 

120955049_1753748151459690_2661503017685194625_njpg
BILD: PRIVAT


WOMEN TO REMEMBER