HENNES PAPPA DÖDADE HENNES MAMMA

Det är naturligt när Malin pratar om det. För henne är detta en del av vardagen, att leva med vad som hänt. Medans jag själv inte ens kan föreställa mig hur det skulle kännas. Hon säger att det är sår som aldrig läker och att man får lära sig leva med dem.

MAMMA OCH PAPPA:

Malin berättar att hennes pappa och mamma träffades genom gemensamma vänner. Hennes mamma var vacker och populär och hennes pappa var en av de tuffa killarna i det "coola gänget".

"Mamma tyckte pappa verkade självisk och elak" berättar Malin och skrattar.

"Han försökte leka att han var något" fortsätter hon berätta.

Dem hade känt till varandra en tag. Hon (mamman) kände nämligen till att han (pappan) varit elak mot en av hennes nära manliga vänner under skolåren. Han var en mobbare. Aldrig hade han varit elak mot tjejer. Men han gick gärna på pojkar som var utanför.

"Pappa försökte flörta med mamma, men hon vek sig. Men sen blev han så förälskad i henne att han började uppvakta henne och till slut gav hon honom en chans".

Tillsammans bygger paret ett liv. Pappan får till och med en chans att be om ursäkt till mammans manliga vän som han varit elak mot i skolåren. Paret börjar umgås med mannen och hans fru. Det är ofta grillkvällar, parmiddagar och även små helg resor tillsammans.

Paret fixar gemensam bostad och tillsammans skapar dem en familj. Malin kommer till världen, hon är älskad och växer upp i en trygg och kärleksfull familj.

"Jag har inga dåliga minnen, iallafall inte vad jag kan komma ihåg".

BAKOM STÄNGDA DÖRRAR:

Ingen, inte ens Malin, blir varse om att bakom stängda dörrar så är relationen mellan föräldrar på väg att brista.

Paret bråkar ofta när ingen annan hör. Det är ofta svartsjukedrama. Allt håller på att fallera och det är i ett bråk som uppstår i hemmet som Malins pappa mördar hennes mamma.

"Jag kommer ihåg att mormor grät som aldrig förr när jag fick höra vad som hänt. Rummet var fullt av vuxna människor som jag inte kände, alla tittade på mig. Jag förstod det inte för jag var ett barn. Det var först när mormor sa att mamma blivit en ängel som jag insåg att hon aldrig kommer komma tillbaka".

Malin får efter händelsen flytta till sina morföräldrar och växer upp där. Hon saknar sin mamma, men även sin pappa. Till en början kan hon inte förstå varför hon inte kan bo med pappa.

"Mormor förklarade att pappa varit dum och därför kunde jag inte bo med honom på ett tag"

Malin väntar som ett barn på julafton på att pappan ska komma hem. I köket hos mormor och morfar hänger en kalender som Malin räknar ner dagarna på. Där stod det bland annat "hälsa på pappa" och "Pappa kommer hem".

Då hon inte förstod att saker var dåligt så är det bara dem fina minnena hon har kvar sen de alla var en trygg och kärleksfull familj.

"Jag har ett minne av att jag sitter på en gunga och jag ser pappa och mamma pussas. Jag tycker det är äckligt då jag är ett barn. Men dem är glada och älskar varandra. Sen har jag minne från när jag och pappa lurade mamma. Vi busade alltid med henne".

Malin berättar att hon är glad att hon inte minns allt de dåliga, bråken och svartsjukan. Då hon vill minnas sin mamma med ett leende på läpparna.

"När jag flyttade hem till mormor så fick jag en bild på mamma, samt en på pappa. Dem bilderna hade jag på nattduksbordet så jag kunde prata med de varje kväll när jag skulle gå och lägga mig".

Jag frågade Malin vad hon brukade berätta för dem.

"Bara sånt som var bra, givetvis! Jag berättade inte om jag hade varit stygg. Även då jag alltid bruka busa med mormor och var en riktig vilde" berättar Malin och skrattar.

VAR MAMMA INTE VÄRD MER?

Malin vill inte gå ut med när mordet ägde rum, inte heller att jag går ut med hur långt fängelsestraff hennes pappa fick. Men straffet var KLENT!

"Jag älskar min pappa och är glad att han idag är fri. Men jag tyckte straffet var för kort. Som om inte min mammas liv var värt mer. Det spelar ingen roll om han fått den hjälp han behöver. Fängelset är ett straff, inte enbart ett behandlingshem"

För Malin har det varit viktigt att prata om vad som hänt, speciellt med sin pappa. I vuxen ålder så har insikten av vad som hänt varit viktig för henne, då hon idag inser ordagrant vad som hänt.

Malin anser även att det bör vara ett krav för mördare att dem inte kan neka anhöriga till offret som vill mötas. Anhöriga har rätt att träffa mördaren till deras kära som blivit dödade. För många anhöriga är det viktigt i processen att man får träffa den som mördade.

"Det kan vara bra för båda. För den anhörigas del att man kanske vill ha svar. Och för mördarens del att han/hon ska inse vad de har ställt till med" säger Malin.

Idag har Malin fin kontakt med pappan och hans nya familj. Men det har varit svårt och en lång dit.

"Han har fått kämpa, precis som han kämpade för att vinna mammas hjärta så har han fått kämpa för att få vinna tillbaka mitt hjärta".

Jag frågar Malin vad hon önskar sig och hon svarar:

"Hårdare straff till män som mördar kvinnor. Min mammas liv var värt mer än den lilla tiden pappa fick, och pappa vet att jag anser det, då vi ofta pratar om allt som hänt"

All kärlek till dig "Malin"! ❤

#womentoremember

Skrivit av: Ina Jönsson & anonym avsändare
Datum: 17 augusti 2019
Från: Facebookgruppen WOMEN TO REMEMBER