VÅLDTÄKTSMANNEN SOM BLEV FRIAD

"Han våldtog inte bara mig, han dömdes även för sexuellt övergrepp gentemot sin egen dotter"

Hon träffade honom genom barnen. Dem hade barn i samma ålder som gick på samma skola, vilket resulterade i att dem fick kontakt.

“Mitt första intryck av honom var att han var spontan, charmig, frågvis och välkomnande”

Dem båda var separerade. Rebecka som jag valt att kalla henne var en två barns mamma som hade god kontakt med pappan till sina barn. Filip som jag valt att kalla honom, var även han en två barns pappa som nyligen gjort slut med sin flickvän.

Dem bodde bara några hundra meter ifrån varandra. Barnen umgicks och strax efter Filip fått hum om att Rebecka letade större bostad så berättade han att han letade mindre och att de kanske kunde byta. Detta resulterade i att dem kom närmre varandra och började umgås mer och mer.  

"Det var något med honom, men jag kunde inte sätta fingret på vad"

Filip var drivande och ville hela tiden ses. Han tjatade mycket och började snabbt se sig själv med Rebecka och att de skulle vara ett passande par. Rebecka ville vara försiktig och höll Filip hemlig från sin omgivning. Detta då hon inte visste hur hon skulle förklara deras relation. Allt hade gått så fort, för fort.

Filip gav sig inte aldrig. Han tjatade om att de skulle ses, att de skulle umgås tillsammans med alla barnen, att de skulle hitta på saker och att de skulle vara spontana… Han var tjatig, men samtidigt charmig. Han sa "de rätta sakerna".

När Rebecka och Filip började bli ett par så visade sig Filip även var den drivande på den sexuella fronten. Han introducerade Rebecca för BDSM, något hon tidigare inte hade någon erfarenhet av.

"Han berättade att jag kunde vara trygg med honom. Att vi skulle ha ett "stopp-ord" och att jag kunde lita på honom. Allt jag behövde göra var att säga stopp, att han skulle sluta".

Men redan i början så gick Filip över gränsen och Rebecka kände sig otrygg. Hon sa åt honom på skarpen och grät många gånger för att han gjorde henne illa. Hon bad tidigt om hjälp från nära och kära då han bland annat gav henne inflammationer i bröstvårtor. Nära och kära hade märkt tidigt att något var fel, detta då Rebecka gick med stora blåmärken som inte gick att dölja.

Filip hade gått för långt, men trots det så var han inte bara elak. Han var jättefin med barnen och han var jättecharmig. Han gav Rebecka stora röda rosor varje gång han hade gjort något emot henne. Han bad om ursäkt och Rebecka trodde att han insåg själv att han behövde förändras.

"Jag känner mig så himla dum att jag gick på allt. Att jag inte lämnade honom tidigare. Att när jag väl lyckades lämna så lyckades han övertala mig att komma tillbaka."

Filip skadade Rebecca allvarligt, flera gånger. Han bet henne så att hon fick märken. Vid ett tillfälle slog han med öppen handflata över ansiktet. Han förde upp föremål och hela sin hand med våld upp i henne. Detta medförde skador som Rebecka idag ska opereras för. Hon har haft blåmärken i form av hand händer och av bitmärken på hals, armar, ben, lår och så vidare. Hon förlorade massor av hår pga att han ryckte henne så mycket i håret.

Listan är lång, men Rebecka normaliserade allt och skadorna Filip orsakade blev en del av hennes vardag. Men hennes tjejkompis fick henne slutligen att förstå allvaret, vilket fick henne att lämna Filip.

Rebecka sökte hjälp hos socialen för att kunna komma bort från Filip. Hon bröt med honom en dag och soc sa att hon skulle försöka vara så ”normal” som möjligt emot honom, men svara mindre.

Några dagar senare, blockerade hon honom överallt då soc sa till henne att göra det. Detta efter att de fått höra i efterhand att han blev helt galen. Han ringde som en galning, och åkte runt lägenhetshuset där Rebecka bodde och försökte se in i fönsterna. Detta resulterade i att Rebecka och barnen fick flytta till skyddad adress, redan samma dag. Två dagar senare anmälde Rebecca honom till polisen.

Rebecka fick snart kontakt med Filips ex som även hon anmält Filip, men som senare tagit tillbaka sin anmälan. Det visade sig att Filip har ett mörkt förflutet. Ett par veckor efter Rebecka lämnat Filip får hon genom exet till honom läsa en dom. Det var tre stycken tjejer han hade varit på sexuellt och alla var under 15 år gamla. Där han avtjänat sitt straff i fängelse.

När Rebecka fick flytta hem bodde hon skyddat i sitt hem och hade en ”vakt” hos sig. Detta så att Filip inte kunde komma åt dem på 2 månader och successivt började Rebecca leva normalt igen.  

Rebecka kallades till mängder med förhör vilket var en av få gångerna hon kunde vara utanför sitt hem. Det var mellan 15-20 olika händelser som anmäldes där Rebecka blivit offer för Filips våld. Bland annat hade Filip suttit fast Rebecka i en källare. Hon hade svimmat av smärtan och han våldtog henne. Han hade även suttit fast henne med buntband i sin bil och kört runt henne utan kläder i staden. Han hade hållit för hennes mun när hon skrikit och hållit fast henne så hon inte kunnat säga ifrån.

Bara någon månad efter att Rebecka lyckats lämna Filip visade de sig att han gjort sig skyldig till sexuellt övergrepp mot sitt eget barn, sin tioåriga dotter, där han smekt hennes könsorgan. Filip fälldes för det och fick villkorligt, vill säga villkorlig dom. Detta trots hans förflutna där han tidigare visat sig sexuellt utnyttja minderåriga.

Men han stod inte bara anklagad för sexuellt brott mot sitt barn, utan även mot Rebecka, där han våldtagit henne upprepade gånger. Han blev häktad i januari och i tingsrätten på rättegångsdagen visade man två filmer som Filip själv filmat. Filmerna hade man hittat under en husrannsakan. I filmerna kunde man tydligt se hur han torterade Rebecka och hur hon säger stopp, hur hon skriker att han ska sluta, att hon inte vill mer. Men försvaret säger att hon kunde skrikit högre…

"Han sitter där med knallrött ansikte, gröna häkteskläder och handbojor på sig när han ska båda in och ut ur salen. Fotboja på, omringad av kriminalvårdare"

"Jag sitter relativt tryggt på höger sida av salen. Åklagaren på min högra sida och biträdande målsbiträde på vänster sida. Jag intalar mig att jag är trygg. Ändå gör det ont i mig när han försöker skylla på att det var såhär jag ville ha de. Allt var dikterat säger han. Att jag i själva verket sa stopp, var inte tillräckligt".

Filip släpps fri från våldtäkten, han frias. Detta trots att de finns bevis både i bilder och video material. Detta trots han förflutna, där han bara veckor innan döms för sexuella övergrepp mot sitt eget barn. Detta trots att han våldtagit förut.

Nu väntar överklagan och vi får se vad de leder till. För Rebecka har den hårda vägen tillbaka till livet bara börjat, och rättsväsendet har ännu en gång visat vems sida man står på.

Det är dags att vi tar kvinnornas skrik på allvar. 10% av alla anmälda våldtäkter leder till åtal, och endast 5% leder till fällande dom. Rebecka förtjänar upprättelse, därför har vi valt att gå ut med hennes historia. Hon är rädd att den man som gjort henne så illa ska komma efter henne. 

All kärlek till dig Rebecka, vi finns med dig hela vägen och vi står vid din sida! 

#womentoremember

Skrivit av: Ina Jönsson 
WOMEN TO REMEMBER